Over Lenthe

Lenthe – opgericht in 1995 – is een initiatief van het ondernemersechtpaar Don Akkermans en Ingrid Mulder. Vanaf het begin is Lenthe actief als uitgever van media en organisator van evenementen op het terrein van kunst, cultuur en filantropie. 
Vanaf 2019 zal Lenthe, dat bestond uit een BV (Lenthe Publishers) en een flankerende stichting (Lenthe Foundation), verdergaan als één non profit entiteit: Stichting Lenthe. Dit is mogelijk gemaakt doordat de Lenthe-oprichters de licentie van de titels uit de BV om niet hebben overgedragen aan de nieuwe stichting. 

Stichting Lenthe heeft tot doel om, met hulp van collega-stichtingen en funders, private vrijgevigheid (geld, kennis en tijd) voor maatschappelijke en culturele doelen in Nederland te ontsluiten. Hierdoor draagt Stichting Lenthe bij aan de slagkracht van burgerinitiatieven die het algemeen nut dienen en aan een weerbare en actieve civil society.

De middelen die Stichting Lenthe inzet voor haar missie zijn onafhankelijke media(merken) op het gebied van filantropie, fundraising, kunst en cultuur: De Dikke Blauwe, The Fundraiser, Nationaal Atelier en Tableau. In print, online en live (Civil Power, Dag van het Mecenaat) creëert Lenthe platforms voor nieuws, achtergrond en opiniëring die die zowel gericht zijn op de donoren, beheerders als besteders van de ruim 6 miljard euro ‘goed geld’ die jaarlijks in Nederland omgaan.*
*Bron: Geven in Nederland 2017, VU
 


Immer bloeyende

Vanaf de oprichting in 1995, in de Amsterdamse Jordaan, voert Lenthe het groene Lenthe-boompje in haar logo. Dat boompje staat voor de groeikracht die Lenthe geeft aan de met haar samenwerkende partijen. Samen met de ondertitel ‘Immer bloeyende’ vormt het logo daarbij een stevige knipoog naar het blazoen van de Amsterdamse rederijkerskamer ‘De Egelantier’. Het wapen van deze 17e eeuwse ‘kamer’ – een literaire club van schrijvers, dichters en uitgevers – bestond uit een bloeiende Egelantier, dat wil zeggen: een wilde roos, als symbool van liefde. De bijbehorende lijfspreuk was ‘In Liefde Bloeyende’. Het is de liefde voor de medemens – de letterlijke betekenis van filantropie – die maakt dat Lenthe haar ondertitel met trots voert.